Kopřivové hnojivo na jahody a rajčata: Jak udělat jíchu

Pokud chceme krásné a výborné plody jahod a rajčat, nemusíme nutně používat chemické hnojivo. Variantou je i kvalitní přírodní hnojivo, v tomto případě konkrétně kopřivovou jíchu. Zjistěte, jak ji udělat.

Pomalu se vracíme ke znalostem našich babiček a kopřivy nepovažujeme jen za nepříjemný plevel. Rostlinu využíváme v kuchyni do polévek, mohou být ale také užitečné v zahradě. Kopřivy jsou důležité na cenné látky jako je fosfor, dusík, draslík, vápník a železo. Kromě toho v nich najdeme i vitamíny (A, C a K), ale také chlorofyl, flavonoidy a karotenoidy. Pro plody rajčat a jahodníků jsou tyto látky důležité. Díky nim jsou odolnější a lépe rodí. Co z nich udělat? Hnojivo, zvané kopřivová jícha.

Co je kopřivová jícha

Jedná se o organické hnojivo, u kterého je už podle názvu zřejmé, že hlavní surovinou jsou kopřivy. Jeho příprava je snadná a stačí na ni kopřivy, voda a nekovová nádoba. Do tohoto hnojiva je možné přidat i další bylinky, rostliny pak budou lépe plodit. Ale není to nezbytné. Mezi rostliny, které se dají přidat, je kostival, fenykl, meduňka, máta, heřmánek. Kopřivové hnojivo je dobrou prevencí proti chorobám a škůdcům (drobní škůdci, jako jsou mšice a svilušky) a podporuje zdraví rostlin.

Za tuto variantu platíme jen cenu za vodu a vedle toho potřebujeme jen čas. Trvá totiž 2-3 týdny, dokud výsledná tekutina nevznikne. Kopřivovou jíchu používáme nejčastěji právě pro jahody a také pro další zeleninu (okurky, papriky, zelí), ale i okrasné rostliny a trávník. Nehodí se na hrách, fazole, cibuli a česnek.

Jak udělat kopřivovou jíchu

Na jíchu potřebujete mladé kopřivy. Dají se využít rostliny do té doby, než budou kvést. Rostliny by měly být zdravé a samozřejmě nesbírané ve znečištěné prostředí chemikáliemi a podobně. Kopřivy i se stonky nasekejte nožem. Tak se ve vodě snáz rozloží. Nasekané kopřivy dejte do nekovové nádoby (plastový kbelík, velká sklenice) a mírně nad polovinu. Zalijte obsah odstátou vodou (může se jednat i o dešťovou vodu), aby kopřivy byly pod vodou. Počítejte s tím, že obsah bude kvasit a nabude. Jednou denně směs promíchejte.

Nádobu, kterou můžete zakrýt jen řídkou tkaninou nechte 2-3 týdny na slunném místě. Kopřivy se začnou rozkládat. Je ale potřeba počítat se silným zápachem. Proto nádobu umístěte tam, kde to příliš nebude vadit.

Jak ředit kopřivovou jíchu

Hotové hnojivo sceďte přes sítko a skladujte v uzavřených nádobách v chladu. Zbylé kopřivy můžete dát na kompost. Než jíchu použijete, nařeďte ji s vodou v poměru 1:10. Zalévejte ke kořínkům. Kopřivové hnojivo můžete používat zhruba jednou týdně v době růstu a kvetení. Nestříkejte na listy.

Pošlete článek dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *