Jak vybrat mrazničku – tipy a rady

Jedním z druhů skladování potravin je zamrazení. S přibývajícími přebytky ze zahrady možná budete potřebovat nový mrazák. Jak by měl být velký a co dalšího je třeba zohlednit?

Volně stojící x vestavné

Jedním z prvních hledisek je skutečnost, jestli budeme chtít zabudovaný mrazák nebo volně stojící. Vestavné mrazáky bývají šuplíkové.

Mrazák je potřeba umístit tam, kde nejsou zdroje tepla (topení, sporák, trouba, slunce). Odstup od stěny je doporučován minimálně na 10 cm, kudy může proudit vzduch ke kompresoru a kondenzátoru.

Pultový x skříňový mrazák

Dalším základním hlediskem je, kolik místa máte k dispozici a jaký systém vám bude lépe vyhovovat. V tomto ohledu se vybírá ze dvou typů:

Mrazák Philco PF 2602 NX, foto: archiv firmy

Množství potravin ovlivňuje mrazicí výkon.

Pultový neboli truhlicový mrazák má horní otvírání. Jeho předností je nízká spotřeba energie, výborná izolace, což oceníte při výpadku proudu. Vejde se do něj velké množství potravin, hůře se k nim ale dostává.

Skříňový neboli šuplíkový mrazák připomíná lednici, je přehlednější než pultový a k potravinám se dá snáz dostat. Výhodou je možnost vytahování šuplíku, u některých se dá přední strana vyklopit. Pozitivem je i nenáročnost na prostor.

Energetický štítek

Údaje o spotřebě energie najdeme na energetickém štítku. Důležitou roli hraje energetická třída, která se liší písmenem A a symbolem „+”. Větší počet těchto plusek pak vypovídá o větší úspoře.

Ale když si propočítáte rozdíl ve spotřebě mezi A+ a A++, rozdíl za rok až tak velký není a jedná se o několik desítek korun.

Za zmínku stojí skutečnost, že od března 2021 se nahradí nyní používané dělení původní stupnicí A až G, přičemž kategorie A a B budou určeny pro nejšetrnější produkty.

Energetický štítek mrazničky ETA 337690000, foto: archiv značky

Velikost mrazáku

Při rozmýšlení je důležitý údaj o objemu. V případě pultové mrazničky se doporučuje 40 l na osobu, zatímco v případě skříňového mrazáku je to 25 l.

Mezi uváděné údaje patří také klimatická třída, která vypovídá, jakou venkovní teplotu potřebuje mrazák pro optimálním fungování. Někdy jsou tyto třídy spojovány. Podle tohoto údaje byste tedy měli volit prostor, ve kterém bude mrazák fungovat nejlépe.

Subnormální – SN – 10–32 °C
Normální – N- 16–32 °C
Subtropická – ST – 18–38 °C
Tropická – T – 18–43 °C

Truhlicová mraznička LowFrost 371 l Elextrolux, foto: archiv firmy

Mrazící výkon neboli kapacita mrazení vypovídá o množství (v kilogramech) potravin, které je možno zamrazit během 24 hodin (zhruba na -16 °C).

Doporučenou teplotou pro skladování mražených potravin je -18 °C. Toto udává takzvaná třída mrazení, která se značí hvězdičkami:
1 * -6 °C
2 ** -12 °C
3 *** -18 °C
4 **** -24 °C

Akumulační doba udává dobu, po kterou vydrží potraviny zmrazené, když vypadne proud, případně dojde k poruše. Může se jednat o několik hodin, ale také max. o 3 dny.

Skutečnou velikost udává čistý objem, zatímco hrubý objem odpovídá celkovému vnitřnímu objemu mrazáku. Neměl by mezi nimi být velký rozdíl, abyste neplatili nevyužitý prostor.

Hlučnost se uvádí v decibelech. Za tiché jsou považovány mrazáky s hlučností okolo 40 dB.

Další funkce

  • Antibakteriální ochrana – vnitřní prostor mrazničky má antibakteriální vrstvu, která slouží k omezení množení bakterií a plísní.
  • No Frost neboli beznámrazový systém – v mrazáku nevzniká námraza, protože za mrazení je zodpovědný suchý studený vzduch. Není ho tedy potřeba odmrazovat. Tyto mrazničky mají trochu vyšší spotřebu.
  • Varovný signál – optický nebo hlasitý signál informuje o vyšší teplotě, otevřených dveřích.
  • Dispej – umožňuje nastavit teplotu, případně spuštění funkce super mrazení
  • Super mrazení neboli rychlomrazení, Super Frost– funkce prudkého mrazení. Po odpovídajícím zmrazení se režim sám vypne. Ideální pro ovoce a zeleninu, protože si potraviny zachovají více vitamínů.
  • Výrobník ledu mají mrazničky vyšší třídy. Jsou schopny vytvářet led – je třeba napojit na zdroj vody. K výrobníku se dá dostat podle typu z vnější nebo z vnitřní strany.
  • Zámek – umístěný na madle umožňuje uzamčení, pokud je mrazák ve společných prostorách.

Závěrečným hlediskem výběru může být také barva. Většina mrazáků je v bílé barvě, oblíbená bývá i stříbrná.

Zdroj:
Wikipedia, ec.europa.eu

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *