Jak pomohou sušičky potravin zpracovat úrodu? Jak je vybírat? Radí dTest

Způsobů, jak uchovávat potraviny je několik, sušení je jedním z nich. Je praktický a šetrný. Nezávislá spotřebitelská organizace dTest nechala provést zkoušky v případě jedenácti modelů modelů. Jaké našli komplikace? O co naopak není potřeba si dělat starost?

Přínosy sušení potravin

Sušičky potravin mohou být při zpracování právě dozrávající úrody velmi užitečné. Eliminací vody a vlhkosti pomáhají bránit šíření bakterií a plísní v potravinách, které pak můžete uchovávat poměrně dlouhou dobu a navíc snadno, protože nezabírají moc místa a jsou lehké. Jedná se přitom o přístroje, které nemusí příliš zatížit domácí rozpočet.

Testované modely

Cena testovaných modelů se pohybovala mezi 900-2000 Kč. Stěžejní částí laboratorního testování byla pochopitelně zkouška sušení.

Nejdůležitějším hodnoticím kritériem byla senzorická kvalita dehydrovaných potravin, která zahrnovala posouzení chuti, rovnoměrnosti usušení, textury a konzistence. Dále jsme brali v potaz také účinnost a dobu sušení,“ upřesňuje šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

Délka sušení je někdy příliš dlouhá

Za dobu sušení padaly nejnižší známky. Výjimkou byly houby, s nimiž si nejrychlejší sušička poradila za čtyři hodiny, časy ostatních přístrojů se pohybovaly mezi čtyřmi a sedmi hodinami. Výrazně déle si počkáte například na sušené maso. Proto v této zkoušce skončilo hned osm modelů s dostatečnou, tedy s druhou nejhorší známkou, jaká se při testování uděluje. V případě hroznů dokonce deset z jedenácti modelů propadlo. Smutným rekordem bylo 35hodinové sušení hroznového vína v přístroji Concept SO 2041, o pouhou hodinu „rychlejší“ pak byly Sencor SFD 851GR a G21 Paradiso Big. Nejkratší zpracování hroznů zabralo 14 hodin v podání sušičky Lidl/Silvercrest SDA 350 A2. Ta se jako jediná dostala pod 20 hodin. Na druhou stranu se jí však hrozinky příliš nepovedly z hlediska senzoriky.

Senzorické hodnocení dosahovalo dobrých výsledků

Jinak však bylo senzorické hodnocení výsledků sušení potravin vcelku dobré, a to napříč testovanými modely a potravinami od jablek přes jahody po zmiňované houby, hrozny a maso. V případě jablek dokonce dosáhly v senzorických zkouškách všechny testované sušičky na nejvyšší hodnocení.

Především u masa se testující setkali s nižší účinností sušení. Tu posuzovali podle poměru hmotnosti potravin před sušením a po něm. U masa se jednalo průměrně o 56 %, u hroznů pak o 72 %.

Pozor na velmi malé plody i spotřebu energie

V dTestu důkladně prověřili i bezpečnost, hlučnost a obsluhu sušiček. Zkoušky elektrické i teplotní bezpečnosti neodhalily žádné porušení příslušných norem a přístroje si vedly dobře, i pokud jde o hlučnost. Obsluhu komplikují u všech testovaných modelů velké otvory v sušicích platech, jimiž propadnou borůvky a další velmi malé plody.

Poměrně velké rozdíly zaznamenali testující ve spotřebě elektrické energie.

„Na nejlepší hodnocení dosáhl již dříve jmenovaný přístroj Lidl/Silvercrest, který během sušení hroznů coby časově nejnáročnějšího produktu spotřeboval 2,8 kWh. Propadlíkem v této zkoušce se stal také již zmiňovaný Concept, který během ní spotřeboval 14,1 kWH, tedy pětinásobek,“ uzavírá Hana Hoffmannová.

Podrobnější informace k průběhu i výsledkům testu najdete na www.dtest.cz/susicky-potravin

Praktické tipy pro výběr sušičky potravin

Důležitá je plocha i počet plat

Plánujete-li zpracovávat větší množství potravin, vyplatí se vybírat z modelů s velkou sušicí plochou. Ta se může velmi lišit. „V našem testu se rozměry celkové sušicí plochy pohybovaly od dvou tisíc centimetrů čtverečních až po sedm tisíc. Roli samozřejmě hraje i počet sušicích plat, zatímco některé sušičky mají čtyři nebo pět, jiné i osm. Ale nenechte se zmást, modely se stejným počtem plat mají mnohdy jinou celkovou plochu, protože se liší tvarem i velikostí,“ radí Hana Hoffmannová z dTestu.

Rozmyslete si, co budete sušit

Jestli vám stačí jednou ročně zpracovat přebytečná jablka, meruňky či jiné ovoce ze zahrádky, bude pro vás zbytečný přístroj, u kterého výrobce slibuje například sušení těstovin, ryb nebo květin. Pokud ale chcete se sušením více experimentovat, zkuste se poohlédnout po modelech s větším množstvím funkcí a příslušenství.

Doporučujeme zkontrolovat, zda výrobce uvádí v návodu k použití informace k postupu sušení a následnému skladování různých druhů potravin. Standardní by mělo být uvedení doporučených teplot a časů sušení, výhodou jsou pak podrobnější návody a recepty,“ doplňuje Hana Hoffmannová.

Nepodceňujte užitečné detaily

Co se výbavy týká, kvalitní sušička by měla disponovat nastavitelným termostatem a časovačem.

„Všechny námi aktuálně testované modely mají termostat, jehož rozsah se u většiny pohybuje v rozmezí 35 až 70 °C, přičemž u některých lze zvyšovat teplotu po jednotkách, u jiných po pěti stupních. Časovač má také většina modelů a většina též disponuje displejem se zobrazením obou parametrů. Oproti sušičkám testovaným v roce 2016 jsme v tomto ohledu zaznamenali pokrok,“ shrnuje šéfredaktorka dTestu.

Zdroj: dTest

Pošlete článek dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *