Není burák jako burák: dTest test arašídových pomazánek

Arašídové máslo je stále oblíbenější mezi sportovci i těmi, kteří chtějí zkrátka jíst zdravě. Výborná a nutričně bohatá potravina se dá využít na snídani i jen tak k mlsání. Na kvality jednotlivých pomazánek se podívala spotřebitelská organizace dTest.

Může se zdát, že arašídy jsou ořechy, jedná se ale o luštěninu. Z čeho se vlastně skládají? Pomazánka z mletých pražených arašídů obsahuje asi 50 % tuku a 25 % bílkovin. Máme tu arašídové máslo pouze z arašídů. A pak tu jsou arašídové pomazánky, ve kterých je i přidaný cukr, sůl a další rostlinné tuky.

„Do našeho testu jsme vybírali hlavně arašídová másla, ač by se toto sousloví správně na etiketách používat nemělo. Máslo je v Evropské unii vyhrazeno jen a pouze pro mléčný výrobek s 80 až 90 % mléčného tuku,“ vysvětluje šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová a dodává: „Odlišné složení se projevuje nejen v chuti, ale také odlišnou nutriční hodnotou. Pomazánky ukrývají vyšší podíl cukru a také soli.“ A oproti arašídovým máslům jsou pomazánky i značně levnější – cena čtyř testovaných pomazánek se pohybovala od 15,60 do 16 Kč za 100 g oproti 21,20 až 48,20 Kč/100 g u 12 hodnocených vzorků másla.

Arašídová másla mají různou chuť, texturu a kvalitu

„I my jsme se při jeho testu dozvěděli mnoho nových informací a zajímavostí,“ přibližuje Hana Hoffmannová. Laboratoř zjistila, že arašídová másla mají různou chuť, texturu a kvalitu. Ta je důsledkem použitého typům arašídů. „Podíly některých kyselin se u několika výrobků extrémně lišily. Platilo to zejména pro kyselinu olejovou a linolovou. U produktu Mělněné arašídy jemný krém značky Navařeno představovala kyselina linolová 9 % z celkového počtu mastných kyselin. V případě výrobku Alnatura Erdnuss Mus fein to bylo 38,2 %.“ Ukázalo se tak, že vedle běžných arašídů existují i speciálně vyšlechtěné druhy buráků s pozměněným složením tuku s vysokým obsahem stabilní kyseliny olejové, což má významný dopad na kvalitu a chuť finálního produktu.

Máslo vyrobené ze speciálně vyšlechtěných arašídů s vyšším obsahem stabilních mononenasycených mastných kyselin vykazovalo i nižší sklon ke žluknutí. Naopak, výrobky z běžných arašídů často vykazovaly výraznější známky chemického rozkladu tuku, což vedlo k horšímu hodnocení v testu.

„Arašídové máslo bylo vynalezeno jako lehce stravitelná a vydatná výživa pro pacienty v sanatoriích. Ať už hledáte ideální pomazánku na toast, základ pro smoothie nebo prostě jen chcete něco málo na lžíci pro rychlou energii, můžete sáhnout po burákovém másle. Samozřejmě by bylo dobré sáhnout po výrobku z odolnějších odrůd arašídů, ale ten bohužel spotřebitel podle etikety nepozná. Obaly o použitém druhu arašídů mlčí a bez chemické analýzy je nelze odhalit,“ popisuje situaci Hana Hoffmannová.

Redakce časopisu dTest se kromě 100% arašídových másel podívala i na pomazánky s přidaným cukrem, solí a dalšími rostlinnými tuky. Hlavní rozdíl mezi nimi vynikl při kontrole výživových hodnot. Slušnou porci bílkovin nabízejí oba druhy výrobků (24 – 29,9 g/100 g), ovšem výhodou arašídových másel je nižší obsah cukru a především soli. Odlišné složení se projevilo i v chuti výrobků.

Zdroj: dTest

Pošlete článek dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *