Houbařská sezóna: Jak houby sbírat a zpracovat, aby vydržely co nejdéle

Houby rostou, takže si domů můžeme nosit košíčky plné pokladů s lesa. Co je potřeba vědět před sběrem, jak se na houbaření připravit a co si pohlídat v lese. Jakými zásadami se řítit?

Když se pustíme do houbaření, je dobré respektovat obecná pravidla. Patří sem vědět, co sbírat, v jakém stavu dát houby do košíku a co s nimi udělat doma. Máme pro vás drobný seriál. Během pár následujících dnů u nás najdete řadu tipů na zacházení s houbami.

Co s sebou vzít na houby

Není vhodné sbírat houby do igelitového sáčku. Houby se zapaří a my nebudeme mít z lesní úrody vůbec nic. Do lesa na houby si tedy bereme papírový sáček, nebo ještě lépe košíček. Můžeme vzít i starou utěrku na překrytí pokladu z lesa. Je prodyšná a nebude houbám škodit. Dále je potřeba kapesní nožík na očištění houby.

Vědět, co sbírat

Vědět, co dávat do košíku je základním pravidlem houbaření. Pokud si nejsme jisti, kterou houbu máme před sebou a 100% ji nedokážeme zařadit, nesbíráme ji. Pokud se chceme vzdělat, dáme ji do druhého košíku a doma ji zatřídíme pomocí publikací a konzultace se zkušenými houbaři.

Podle čeho poznat houby? Než houbu sebereme a zatřídíme, všímáme si všech znaků. Od místa nálezu, velikosti, vůně, u bezpečných skupin (hřibovité, holubinky, ryzce) i chutě (vždy vyplivneme, nejíme), až po barvu klobouku, změny barvy dužiny na poraněných místech, podoby nohy (třeně) přítomnost prstenu, pochvy. Význam má i to, u kterých stromů houba roste, jestli roste sama, ve skupinách, nebo trsech.

Houby z lesa je nejlepší přinést již očištěné a doma je pouze dočistit a zpracovat. Foto: archiv redakce

V dnešní době je řada možností, jak se v houbách vyznat. Kromě houbařských atlasů můžeme využívat také on-line nástroje. Možností jsou některé facebookové skupiny, jako je profil Houby. Další z variant jsou weby, jako Nahoubach, kde máme možnost podle určovacího klíče zjistit, o kterou houbu se jedná. Další weby jsou třeba Houbareni, Nahouby. Spoustu informací najdeme i na webu České mykologické společnosti. Hodí i rady zkušených houbařů, které můžeme zjistit přímou konzultací, diskuzí na webech, ale i na výstavách hub.

Domů si pak můžeme přinést hřibovité houby, kozáky, křemenáče i klouzky, ale třeba také lištičky, bedly, a řadu dalších výborných hub.

Jak sbírat houby

Jak správně sebrat houbu? Celou houbu opatrně vykroutíme krouživým pohybem z podhoubí (včetně podzemní části). Snažíme se podhoubí co nejméně poškodit. Nerozrýváme okolí hledáním „bratříčka“. Sbíráme houby mladé v dobrém stavu. Nečervavou, nerozmáčenou a už vůbec ne plesnivou. Pokud máme obavy o její stav, hned v lese ji rozkrojíme a podíváme se, jak moc si na ní už pochutnali červi. Houbu čistíme hned v lese. Doma pak už jen houbu zpracujeme a nenosíme tam špínu.

Jak očistit houby

Houbu v lese čistíme tak, že z ní opatrně sundáme jehličí, listy a zeminu. Nožíkem odřízneme spodní část nožičky (pokud se noha sbírá a využívá) a houbu dáme do košíku kloboukem nahoru. Houby se tak nepoškodí a budou v dobrém stavu.

Jak zpracovat houby

Přineseme si domů košík hub a nastává další fáze. V ní je třeba si ujasnit, co s houbami provedeme. Houby se totiž rychle kazí (hnijí a plesnivý, při rozkladu se uvolňují toxiny) a je třeba je zpracovat maximálně do druhého dne. Mezitím je ale třeba dočištěné – neomyté! – houby dát do mísy v ledničce a skladovat v nechladnější části lednice.

Houby můžeme vařit, pro dlouhodobé skladování sušit, připravit houbové koření, zamrazit, zavařit ve sladkokyselém nálevu, nebo také nakládat do soli. S různými způsoby uchovávání vás seznámíme v článcích následujících dnů.

Náš tip: Jak sušit houby.

Pošlete článek dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *