Chcete zařizovat kuchyni? Víme, na co si dát pozor

Kuchyně je centrem bytu, a proto má smysl jí věnovat pozornost. Při zařizování kuchyně může vzniknout řada chyb. Zjistili jsme, na co se zaměřit, aby práce v kuchyni byla příjemná a pohodlná.

Kuchyně by měla být vybavena tak, aby vaření a příprava jídla šla co nejlépe od ruky. Tím, že bude ergonomická, nebude kuchař dělat zbytečné pohyby a vše bude mít hezky po ruce a uspořádáno tak, aby to dávalo smysl. Pokud nemáte dostatek prostoru, bude muset dojít ke kompromisům. Vždy je třeba ale myslet na to, aby zařízení bylo uspořádáno logicky s ohledem na práci.

Důkladné zaměření prostoru

Aby byla vytvořena kuchyně, která bude vyhovovat vašim představám, je třeba její prostor velmi pečlivě zaměřit. Od země ke stropu, od stěny ke stěně. Ověřte si pravé rohy obzvlášť, pokud se jedná o starý dům. Pečlivě zakresleny a zaměřeny musí být i různé výklenky.

Kuchyňská deska

Středobodem kuchyně je kuchyňská deska. Pozornost je třeba věnovat materiálu. Variant je spousta. Například desky z kompaktního laminátu, dále můžete vybírat z desek z přírodního nebo umělého kamene, ale také akrylátové desky, keramické desky. Krásně vypadají desky z masivního dřeva. V tom případě se doporučuje lepená ze silnějších lamel (o šířce např. 4 cm). Takové desky jsou broušené a ošetřené olejem proti vlhkosti.

Umístění dřezu

Také umístění dřezu by mělo být promyšleno. Okolo něj musí být dostatek místa. Jednak na odkapávač na nádobí, ale také kousek pracovní desky. Pokud by byl u zdi, byla by práce méně pohodlná a dřez by bránil plynulosti. Jestliže vyjde za dřezem okno, je vhodné zkontrolovat, že jej půjde otevírat i přes baterii.

Prostor pro práci členů domácnosti

Pokud to vás prostor umožňuje, je třeba počítat s tím, že v kuchyni budou pracovat alespoň dva lidé současně. Měl by být prostor, aby pracovali vedle sebe a aby se mohli obejít.

Jídlo se hlavně připravuje mezi sporákem a dřezem. To je prostor, kterého by mělo být dostatek, aby práce byla pohodlná a nemuseli jste se tísnit na malém kousku.

Foto: Bonami

Rozmístění zásuvek

Promyslete si, kde všude budete potřebovat zapojit různé elektrické spotřebiče, abyste měli dostatek zásuvek na různých stěnách. Spotřebiče do praktické kuchyně patří, ale i jejich výběr je třeba pečlivě zvážit. Důležitá je jejich funkce a rozměry. Jestliže máte malou kuchyni, volte spotřebiče do šířky 45 cm. Vestavěné spotřebiče jsou efektní, ale lednice bývá z technických důvodů samostatná.

Úložné prostory v kuchyni

V kuchyni potřebujeme dostatek úložných prostor, abychom mohli uschovat všechny potřeby na vaření. V případě menšího prostoru nebo větší rodiny se vyplatí skříňky až ke stropu, i nad ledničkou. Ve skříňkách by měly být zásuvky i police podle plánovaného počtu nádobí a hrnců. Důležité je zvážit, co vše bude pro vás mít význam. Pořídit se dají i různé vychytávky, jako jsou různé stojany, pořadače, přihrádky na kořenky. Budete potřebovat i skříň místo spíže?

Dostatek světla

Pracovní prostor by měl být prakticky osvětlen. Bez dostatečného světla se nejen špatně krájí a obecně připravuje jídlo, ale také myje. Horní skříňky musí být tak vysoko, aby bylo vidět na pracovní desku pod nimi. Výborným řešením je podsvícení skříněk.

Světlo by obecně mělo být umístěno ne nad pracujícím člověkem, ale před ním, aby mu hezky osvětlovalo pracovní plochu.

Umístění digestoře

Digestoř by měla být alespoň tak široká, jak je široký sporák nebo varná deska. Umístěna by měla být 65 cm nad elektrickou varnou deskou nebo 75 cm nad plynovou. Jestliže má šikmé sklo, pak by její spodní hrana měla být zhruba 45 cm nad elektrickou a 60 cm nad plynovou deskou.

Úvodní foto: katypaty.cz

Pošlete článek dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *