Jak vyčistit troubu od připálenin: Přírodním způsobem a důkladně

Čištění trouby patří mezi nejméně oblíbené činnosti. Ale když se mu nevěnujete dostatečně, jednoduše se vám to vymstí. Jak troubu vyčistit, aby vás pohled na ni neznechucoval.

Na čištění trouby existují různě účinné univerzální čističe. Většinou působí přes noc. Nevýhodou jsou chemické výpary.

Čištění trouby domácím přípravkem ze sody

Troubu čistěte vypnutou a vychladlou, ideálních je tak 30 °C. Nejlépe večer si připravte roztok tak, že půl hrnku sody zalijete teplou vodou a důkladně rozmíchejte. Vznikne hustší pasta. Naneste na vnitřek trouby, včetně dvířek a rozetřete, nikdy nezasahujte do oblasti ventilátoru. Nezapomeňte ani na rošt. Hospodyňky pro lepší účinek doporučují následně pastu postříkat octem (klasický nebo vinný). Směs se hezky napění a bude působit. Po pár hodinách, nebo ráno směs setřete jemným vlhkým hadříkem (hrubé a drsné předměty se nesmějí používat).

Na závěr troubu otřete dočista, nezapomeňte na žádný kout. Nakonec vložte do trouby očištěné rošty a otřete vše dosucha.

Foto: zinkevych/Freepik

Jak vyčistit troubu citronem

Troubu můžete bez námahy také vyčistit pomocí citronů. Citron (můžete ho zaměnit za ocet) patří mezi klasické čisticí prostředky. Citron navíc pohlcuje pachy. Proces funguje tak, že do troubu zapnete na 150 °C a dáte do ní pekáč s vodou a plátky (zhruba 3 ks) citronu. Necháte v troubě hodinu nebo dokud se voda nevypaří. Nechte trochu vychladnout, abyste se nepopálili a ještě teplou troubu dočistěte vlhkým hadříkem.

Pokud vás čištění trouby nebaví, zvažte při nákupu, jestli by nestálo za výběr modelu se samočištěním. Toto je proces, který trvá zhruba dvě hodiny (nevyplatí se v této době odcházet z bytu) vhodné provádět pravidelně po každém pečení (to by se ostatně mělo i v případě běžné trouby). Když by totiž byly v troubě velké nánosy, mohlo by se z trouby začít kouřit. Nakonec se setře bílý prášek, který po čištění zůstane. To se provádí po vychladnutí trouby.

Zdroj:
cookinglight.com
bhg.com.au

Pošlete článek dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *