Jakou varnou desku vybrat? Plynovou, sklokeramickou, nebo indukční?

Plynová, sklokeramická i indukční varná deska patří mezi nejoblíbenější. Každý z typů má své výhody a nevýhody. Připravili jsme pro vás jejich přehled, abyste měli rozhodování nákupu varné desky do vaší kuchyně snazší.

Plynové varné desky

Plynová varná deska patří mezi klasiku, kterou rádi využívají i profesionální kuchaři. Oblíbená je hlavně pro možnost okamžitého zahřátí, rychlé regulace teploty, a navíc přináší po vypnutí malé ztráty tepla., okamžité zahřátí a minimální tepelné ztráty po vypnutí.

Počet hořáků na varná desce bývá různý, obvykle se ale jedná o čtyři. Existují, ale i varianty se dvěma, nebo s pěti hořáky. Moderní desky mají tepelnou pojistku. Funguje to tak, že při zhasnutí plamene se zastaví přívod plynu. Pozitivem je také relativně nízká cena plynové varné desky.

Co patří mezi nevýhody, je potřeba zemního plynu (některé modely umožňují i lahvovaný propan-butan). S plynem souvisí také potřeba častějšího větrání vzhledem ke vznikajícím spalinám. A když si uvědomíte, jak hořák vypadá, tak problém představuje také horší možnosti čištění.

Foto: Pixabay

Sklokeramické varné desky

Sklokeramická varná deska je velmi oblíbená pro svou praktičnost povrchu, co se týká úklidu i úspornosti. Díky tomu, že teplo neuniká do stran, má nižší spotřebu energie. Výhodou je rychlé rozehřátí plotýnky, což vidíme na červených rozehřátých spirálách, ale také rychlé chladnutí. Využívat je možné také zbytkového tepla, tím se šetří energie. Plotýnka jde vypnout dříve, než se pokrm dovaří, protože ještě chvíli bude teplá.

Některé desky mají halogenové zóny, díky nimž je rozehřívání mnohem rychlejší. Některé sklokeramické varné desky mají pomocné funkce navíc. Jednou z nich je třeba dětská pojistka. Většina sklokeramických varných desek má čtyři plotýnky, ale opět může být jiný počet, dvě nebo pět. Hladký povrch se dobře uklízí.

Mezi nevýhody patří vyšší cena a také horší možnost regulace vaření. Při manipulací s hrnci je třeba dávat pozor, aby některý nevypadl z ruky a nepoškodil tak desku.

Foto: Elektrolux

Indukční varné desky

Vaření na indukční desce nabízí řadu předností, ale ani tady se nejedná o ideální variantu. Často ji najdeme v moderních kuchyních. Mezi klady patří otázka bezpečnosti. Vše funguje na základě elektromagnetické indukce a se plotýnka rozehřeje, až když je na ní hrnec. Předností je velmi rychlé vaření, které je ještě úspornější, než předchozí varianty. Odstavením hrnce (vede teplo) se přeruší indukce a po chvíli se deska vypne.

Zajímavostí některých typů indukčních varných desek jsou duální zóny, díky kterým se dají spojit dvě varné plochy v jednu. Desky mohou mít i další funkce. I tady často najdeme důležitý bezpečnostní prvek, dětskou pojistku.

Co se týká nevýhod, jedná se hlavně o zvuky spojené s funkcí větráku a také s činností elektromagnetické indukce. Stává se, že lehčí hrnce na desce mírně vibrují. Další nevýhodou je potřeba speciálních hrnců na indukci. Hrnce totiž musejí mít feromagnetické dno. Variantou je adaptér, který položíte na varnou zónu. Na něj pak můžete dát jakýkoliv hrnec. Při vaření sice uspoříte, ale pořizovací hodnota varné desky je vysoká.

Hodí se vědět

Užitečnou funkcí na řadě varných desek různých typů jsou časovače a minutky. Mohou pomoci sledovat průběh vaření a udržovat provoz v kuchyni pod kontrolou. Některé časovače automaticky vypnou varnou desku po uplynutí nastaveného času nebo vás na to upozorní alarm. 

Pokud nevíte, pro kterou variantu varné desky se rozhodnout, existuje tu i další možnost, a to pořízení kombinované desky. Jejich nákup je ale spojen s vyšší částkou.

Pro každého je důležitý jiný faktor. Rozhodujte se při výběru podle vlastních preferencí. K varným deskám pak obecně můžete dokupovat i spoustu dalšího příslušenství. Hodit se vám může například kvalitní digestoř, kterou můžete vybrat pomocí tohoto srovnání nejlepších modelů digestoří.

Zdroj:
goodhousekeeping.com
which.co.uk

Pošlete článek dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.