Fermentace je hit! Dopřejte si sezónní vitamíny i během chladnějších měsíců

Fermentace je stále populárnější, ať už z hlediska zdraví, chuti, nebo další možnosti skladování vypěstovaných potravin. Přehled toho, co můžete fermentovat, je poměrně široký. Vybrali jsme pro vás něco jiného než tradiční zelí a okurky. Vyzkoušejte fermentovaný květák s kurkumou i jablka s medem.

Metoda kvašení potravin vznikla už před mnoha tisíci lety, kdy lidé hledali vhodné způsoby, jak uchovávat potraviny na delší dobu. Po další roky pak sklízela úspěch téměř ve všech světových kulturách, na ústup se dala až s příchodem prvních ledniček a dalších moderních technologií. V poslední době se tento trend ovšem opět vrací zpátky do popředí a čím dál tím častěji se můžeme setkat nejen s fermentovanou zeleninou, ale také s méně častým ovocem nebo třeba limonádami.

Dlouhodobé uchovávání potravin pomocí fermentace

Kvašené potraviny jsou doslova zázračným elixírem pro organismus, a to kvůli jejich lepší stravitelnosti, příznivému účinku na funkci střev, mikroflóru nebo výživově bohatšímu složení, díky živým kulturám. Vedlejší produkty fermentace, jako jsou kyseliny nebo alkohol, navíc zajišťují, že zpracované potraviny vydrží skutečně dlouho, a sáhnout tak po nich můžete v podstatě kdykoliv!

Dodržujte hlavní zásady

V první řadě dbejte na to, abyste pracovali pouze s čistými a sterilizovanými sklenicemi. Také suroviny by měly být dostatečně vyzrálé a bez náznaků hniloby a dalšího poničení. Myslete i na to, aby byly po celou dobu fermentace ponořeny ve šťávě a v neposlední řadě pak pamatujte, že čím více soli přidáte, tím kyselejší bude finální výsledek. Jedním z důsledků fermentace je vedle dlouhé doby trvanlivosti a vzniku prospěšných látek i zvýraznění chuti potravin.

Fermentovaný květák s kurkumou

  • 1 kg květáku
  • 1 l vody
  • lžička mořské soli
  • lžíce kurkumy

Do hrnce nalijte vodu, přiveďte ji k varu, přidejte sůl, kurkumu. Pak hrnec odstavte a nechte vodu vychladnout. Mezitím si připravte sterilované sklenice a do nich naskládejte květák nakrájený na růžičky. Vodou květák přelijte a sklenice důkladně uzavřete. Uložte je na temné místo a při pokojové teplotě nechte kvasit alespoň týden.

Náš tip: Chcete mít jistotu, že si květák během procesu fermentace zachová svoji dokonalou křupavost? Zkuste do sklenice přidat jeden rybízový nebo vinný list!

Fermentovaná jablka s medem

  • 1,5 kg jablek
  • 200 g medu
  • 1,5 l vody
  • 1 lžička mořské soli

Vodu převařte ve větším hrnci, nechte vychladnout, přidejte do ní med, sůl a důkladně promíchejte. Teplota vody by neměla přesahovat 40 stupňů, aby med neztratil nic ze svých prospěšných látek. Do sterilovaných sklenic vkládejte celá jablka a poté je zalijte medovým nálevem. Nádobu pořádně zašroubujte a na tmavém místě ji při pokojové teplotě fermentujte 2 až 3 týdny. Kvašená jablka s medem si můžete vychutnat v nejrůznějších koláčích, originálních salátech nebo jen tak samotná.

TIP NA ZÁVĚR:

Září je měsícem biopotravin. Je proto ideální čas vyrazit na některou z ekofarem. I vy chcete zkusit fermentování a nacházíte se někde poblíž Královehradeckého kraje? Pak rozhodně navštivte Biofarmu pana Kurky, kde nakoupíte zeleninu i ovoce přímo ze dvora, nebo si ji můžete objednat jednoduše pomocí e-shopu. Více na www.biozelenina-bedynky.cz a www.mesicbiopotravin.cz.

Pošlete článek dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.