Domácí kompostování: jak kompostovat v bytě

Domácí kompostování je stále populárnější. Při správném zacházení s kompostérem nemusí narušovat příjemné bydlení žádný zápach a současně využijete zbytky z potravin a nezamíří tak do směsného odpadu.

I když bydlíte v bytě nebo máte malou zahradu, můžete si dovolit nádobu na vyrábění kompostu, tedy kompostér. Nádoby mohou vypadat i dekorativně, takže nikoho nenapadne, že se vlastně jedná o odpad. Ekologicky smýšlející si skladováním zbytků potravin připraví vlastní kompost, který pak mohou využít k hlíně pro pěstování květin a bylinek.

Vermikompostér, foto: Facebook Kokoza

Jak funguje kompostér do bytu

Většina kompostérů má několik pater a zcela dole kohoutek na odpouštění tekutiny.

Odborníci z Kokozy, specialisté na kompostování, doporučují při vytváření odpadu do 5 kg vermikompostér, případně Bokashi kompostér. Bokashi neuvolňuje žádné teplo ani aromatické plyny. Díky fermentaci prostřednictvím probiotické technologie je kompost plný živin a funguje velmi rychle.

Vermikompostér využívá žížal, které vytvářejí hnojivo. Většinou se jedná o kalifornské žížaly. Snadno se čistí a při dodržování pravidel nezapáchá a nevznikají plísně.

Co můžete vyhodit do kompostéru?

Zbytky z ovoce a zeleniny, včetně z citrusů, lógr z kávy, čajové lístky a další kousky rostlin, ruličky od toaletního papíru, plata od vajíček.

Pokud budete potřebovat zpracovat více než 5 kg, sáhněte po otočném nebo po elektrickém kompostéru. Do elektrického můžete dát i další zbytky potravin, jako je maso, jemné kostičky, sýry a mléčné výrobky, vejce a skořápky.

Vzniklé substráty doporučují výrobci ředit v poměru 1 : 10, zatímco vypuštěná tekutina, která je cenným hnojivem, se ředí s vodou v poměru 1 : 1.

Bokashi kompostér, foto: Facebook Kokoza

Co nesmí přijít do kompostéru

Ve zkratce nic, co by neumožňovalo tlení. Jedná se tedy o sklo, plasty, textil, kovy, oleje, léky, barevné časopisy.

Kam umístit kompostér v bytě

Domácí kompostér můžete dát kamkoliv, kde pro něj máte místo. Ať už je to kuchyň, obývací pokoj nebo balkon. Důležité je ale vědět, že vhodnou teplotou pro kompostování je zhruba 20 °C. Nevhodné je prudké slunce a teplota pod 5 °C.

Péče o kompostér

Při správném vermikompostování nevzniká zápach. Je třeba dávat pozor, aby organických zbytků nebylo příliš a aby ho žížaly stačily zpracovat. Kromě toho je třeba dbát na správnou teplotu a vlhkost, dostatek vzduchu. Vlhkost zajistíte postříkání rozprašovačem, případně vložením navlhčeného nebarevného papíru. Naopak suchý papír umožní nasáknutí při příliš velkém vlhku. Nevhodné je příliš vysoké množství hnilobných organických zbytků. Malé množství se doporučuje zahrabat.

Kompostér je také třeba čistit. Vždy podle typu kompostéru.

Zdroj: kokoza.cz

Pošlete článek dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *