Osvěžte se v létě. Dejte si meloun ve třech variantách

Meloun k létu patří. Můžete se do něj jen tak zakousnout, ale i si z něj připravit vynikající dobroty. Máme pro vás recept na limonádu, salát a nanuk. V hlavní roli samozřejmě meloun.

Limonáda s melounem a mátou

Meloun svádí k jednoduchým jídlům. A právě taková je i limonáda. Snadno ji připravíte z melounu, jahod, citronu a voňavé máty. Chutná dětem i dospělým a vychlazená je ideální v horkých prázdninových dnech.

Připravte si: 300 g melounu, 2 l perlivé vody, hrst jahod, 2 citrony, hrst čerstvé máty.

Asi 100 g melounu rozmixujte s několika lístky máty. Vložte do džbánku, přidejte zbylou mátu, zbytek nakrájeného melounu, jahody a na plátky nakrájený citron. Přilejte perlivou vodu, přidejte led a podávejte.

Salát s melounem a fetou

Také salát s melounem nevyžaduje žádnou extra práci. Jedná se o příjemnou kombinaci ovoce a slaného sýra, což je obzvlášť na jihu Evropy není žádným překvapením.

Na salát si připravte: 200 g červeného melounu, 200 g žlutého melounu, 200 g sýru feta, 200 g polníčku, 1 lžíce černých sezamových semínek, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, pepř, špetku soli.

Salát opláchněte a nechte okapat. Pak ho dejte do velké mísy. Melouny a fetu nakrájejte na kostky. Přidejte k salátu. Poté ho zakapejte olejem, citronovou šťávou, přidejte špetku soli, trochu pepře a sezamová semínka. Vše opatrně promíchejte a rozdělte do misek.

Melounový nanuk

Nanuky jsou v létě skvělé. A vůbec nemusí být kupované. Připravte si domácí. A když využijete bezpeckatý meloun Bouquet, máte to bez práce s lovením peciček, což je otrava. Přichystejte si osvěžující dobrotu.

300 g melounu, 200 g jahod, 1 snítka bazalky, 2 lžíce medu

Jahody opláchněte a zbavte stopek. Do mixéru vložte nakrájený meloun, jahody, med a bazalku. Vše důkladně rozmixujte. Připravte si tvořítka na nanuky a směs do nich nalijte. Vložte do mrazáku a nechte mrazit alespoň 4 hodiny. Pokud tvořítka nemáte, nalijte směs do kelímků nebo šálků. 

Zdroj fotografií: www.nejmelouny.cz

Pošlete článek dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *