Netradiční kynutý velikonoční beránek pečený v páře

K Velikonocům pečený velikonoční beránek zkrátka patří a ideální je ten domácí. Právě takový si můžete připravit s námi.

Na našeho beránka jsme si vzali na pomoc šikovné přístroje Electrolux a povedl se na výbornou. To ale neznamená, že byste si na něj nemohli troufnout i tak. Pojďte s námi do toho a uvidíte, jak skvělý bude výsledek.

Obvykle se beránek připravuje z třeného těsta. V našem receptu nabízíme kynutou variantu, která nádherně voní a ještě lépe chutná. Kromě toho poslouží i jako krásná velikonoční dekorace.

Pokud se bojíte pečení v páře, nemějte strach. Tajemství spočívá ve správně nastavené teplotě trouby s použitím funkce připařování SteamBake, která na začátku pečení přidá k horkému vzduchu také páru, díky které bude beránek ještě nadýchanější a křehčí.

Důležité je i dobré hnětení, pokud na to máte kuchyňského pomocníka, máte hned o podstatný kus méně práce. My jsme sáhli po expertovi od Electrolux, kuchyňském robotu Assistent. S jeho pomocí bude těsto na beránka extra vláčné a skvěle připravené na tvarování pramínků a kuliček, ze kterých podle vlastní fantazie vykouzlíte tělo beránka. K dokonalé radosti z pečení nesmí chybět i Electrolux plech Easy2Clean se speciálním keramickým povrchem, který umožňuje svobodné pečení bez použití pečicího papíru. Tato inovativní vrstva zajistí, aby k plechu při pečení nic nepřilnulo a k jeho snadnému čištění vám pak postačí jen teplá voda s trochou saponátu.

Velikonoční beránek pečený v páře

Na dva menší beránky ze základního kynutého těsta budete potřebovat:

500 g hladké mouky

230 g mléka napůl smíchaného se smetanou (podle potřeby mléko navíc)

75 g cukru

70 g másla

6 g soli

1 vejce

15–20 g čerstvého droždí

+ 1 vejce na potření a kokos nebo mandlové lupínky na vytvoření beránčí vlny

Postup přípravy:

  1. Z celkového množství surovin odlijte 50 ml mléka, ohřejte ho asi na 35 °C, rozdrobte do něj droždí, přimíchejte lžičku cukru a 40 g mouky. Nechte směs asi 15–20 minut pracovat, dokud nezvětší objem.
  2. Nyní přichází na řadu kuchyňský robot Assistent. Použijte hnětací hák a nechte ho pracovat asi 10–12 minut, dokud nedosáhnete krásně pružného těsta. Asi v polovině hnětení přidejte lehce povolené máslo a pro extra nadýchaný výsledek nechte těsto hníst klidně dalších 8 minut.
  3. Zpracované těsto uložte asi na 60 minut do mísy na kynutí PerfectRiseLid, která je součástí příslušenství robota Assistent. Víko mísy vám pomůže zajistit správnou vlhkost kynutí těsta, které by tak mělo zdvojnásobit svůj objem.
  4. Nyní těsto rozdělte na poloviny, z každé odeberte kousek (asi 50 g) na hlavu beránka, z něj vytvořte kruh, který mírně vytvarujte do trojúhelníku. Z dalších kousků (10 x 20 g) vytvarujte válečky, které použijete na nohy a ouška. Zbytek těsta rozdělte na malé kousky (15–20 g) a z nich udělejte kuličky.
  5. Připravené části beránka poskládejte na plech Easy2Clean s nepřilnavým keramickým povrchem a mezi jednotlivými kousky nechte asi půl cm mezery, aby mohl beránek ještě asi 30 minut dokynout, dokud viditelně nezvětší svůj objem. Plech s beránkem můžete na dokynutí také vložit do trouby při zapnuté žárovce.
  6. Troubu předehřejte na 175 °C na režim horkovzduch. Dospod trouby vlijte asi 1,5 dcl vody a zapněte funkci připařování –SteamBake.
  7. Beránka pomašlujte a dozdobte – jako oči použijte hřebíček a dodekorujte kokosem nebo mandlemi pro vytvoření beránčí vlny.
  8. Takto připraveného beránka vložte do vyhřáté a napařené trouby. Po přibližně 10 minutách pečení vyvětrejte zbytek páry a snižte teplotu na 165 °C. Celkem pečte asi 25 minut, ale orientujte se podle barvy.

Zdroj: electrolux.cz

Pošlete článek dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.