Kvašená zelenina – prospívá zdraví a je jednoduchá na přípravu

Potřebujete zpracovat výsledky zahradničení, nebo jste si jen nakoupili zeleninu a chcete prospět zdraví? Připravte si kvašenou zeleninu.

Kvašení patří mezi nejstarší úpravy potravin. Tradiční surovinou je zelí, kvasit se ale dá i řada další zeleniny. Využít se dá řada druhů: od zelí, mrkve a cibule, přes pórek, papriku, okurky, až po brokolici, květák, celer (řapíkatý i bulvový).

Kvašená zelenina je jednoduchá na přípravu

Pro zdraví je prospěšné mléčné kvašení, které využívá přirozeného cukru v zelenině. Je zdrojem řady cenných látek včetně probiotik a prebiotik, která jsou potřebná pro imunitní systém. Potřebujete pouze pár surovin. Základem jsou naprosto čisté předměty, jako sklenice, mixer, nůž a samozřejmě i sklenice nebo třeba kameninová nádoba na kvašení, později pak i sklenice na uskladnění, víčka.

Také je třeba dbát na zeleninu ve skvělé kondici. Poničené části je třeba odstranit.

Kvašené zelí

Na nakládané zelí bude potřeba kilogram zelí, 10-15 g soli, která působí jako konzervant, dále špetka kmínu, trošku drceného kmínu, můžete přidat špetku hořčičných semínek, někdo využívá kuličky jalovce. Pro chuťové osvěžení lze přidat i lžičku nastrouhaného křenu.

Nejprve je ale třeba očistit a omýt a nakrouhat zelí (mixer je skvělý pomocník). Poté ho nasypeme do sklenice, vsypeme výše uvedené ingredience, promícháme a důkladně upěchujeme naprosto čistýma rukama, dokud se zelenina neocitne ponořená ve vlastní šťávě. Zelenina by měla být dobře vmačkaná. Můžete ji zatížit třeba nějakou sklenicí, případně jiným předmětem, důležitá je jeho čistota. Sklenice se pak zakryje tak, aby zelenina mohla dýchat. Sklenice se zelím by se měla nechat kvasit několik zhruba do týdne, podle toho, jestli ještě zelí kvasí. Sklenice by měla stát na teplém místě (20-25 °C) a můžete ji celou zakrýt novinami. Během kvašení může tekutina ze sklenice trochu vytékat, proto je s tím potřeba počítat, podobně jako s typickou vůní, která kvašení provází.

Pickles nejen skvěle chutná, ale i vypadá. Foto: Pixabay

Po skončení této fáze (zhruba uvedený týden) dejte sklenici na chladné místo a nakonec se může uzavřít. Takto připravené kvašené zelí vydrží i několik měsíců. Je důležité, aby zelí bylo ponořeno ve šťávě.

Pickles

Jak již bylo uvedeno dříve, na kvašení se dá použít celá řada zeleniny. Nakrájeným různým druhům zeleniny se říká: pickles. Mohou se kombinovat podle toho, kterou zeleninu budete mít k dispozici.

Kvašená zelenina je lépe stravitelná a zároveň velmi chutná.

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *